Adrafinil versus Modafinil

adrafinil-vs-modafinil

Adrafinil heeft de afgelopen jaren veel populariteit verkregen vanwege zijn gelijkenis met Modafinil en de toegankelijkheid ervan. Adrafinil is eigenlijk een voedingssupplement wat zonder recept gekocht kan worden. De chemische structuur van Adrafinil is net als Modafinil met een toevoeging van OH (hydroxylgroep) aan de amide stikstof, waardoor het zich vormt naar hydroxylamine. Modafinil is in vergelijking een stuk krachtiger dan Adrafinil.

Adrafinil is een prodrug voor Modafinil. Dit betekent dat het in het lichaam wordt omgezet naar Modafinil, dit is het biologische actieve middel. Slechts een deel van Adrafinil wordt omgezet naar Modafinil, waarbij de rest gemetaboliseerd wordt tot inactief Modafinilzuur.

Modafinilzuur is ook een metaboliet van Modafinil zelf. Het is onduidelijk wat het percentage van Adrafinil is dat wordt omgezet naar Modafinil. Dit percentage zou een goede indicatie zijn van Adrafinils potentie ten opzichte van Modafinil.

Wij verkiezen Modafinil omdat Adrafinil op een inefficiënte en indirecte manier Modafinil produceert in het lichaam, en je hebt een hogere dosering nodig om hetzelfde effect te verkrijgen.

Adrafinil en Levertoxiciteit

Het gerucht gaat dat Adrafinil hepatotoxisch kan zijn (beschadigen van de lever). Aangezien het omzetten van Adrafinil naar Modafinil leverenzymen vereist, zou het de lever kunnen beschadigen.

Het blijft onduidelijk wat P450 cytochroom (leverenzymen) van Adrafinil omzet naar Modafinilzuur en Modafinil. Maar er is geen duidelijk bewijs dat Adrafinil de lever schaadt.

Waar  kom het gerucht over Adrafinil en leverschade vandan?

Een Adrafinil-gebruiker melde dat hij verhoogde transaminases had in een bloedtest. Transaminases zijn leverenzymen die soms verhoogd zijn vanwege levertoxiciteit. Maar er zijn veel meer redenen waarom de transaminases verhoogd kunnen worden.

Deze enkele zaak is zeker niet genoeg bewijs dat Adrafinil slechter is voor je lever dan Modafinil. Modafinil zelf wordt nauwelijks geassocieerd met  transaminaseverhoging (<1%).   Aangezien Adrafinil een prodrug voor Modafinil is, is het lastig om de effecten van Adrafinil versus Modafinil op de leverfuncties te onderscheiden.

Adrafinil versus Modafinil: Algemene Vergelijking

  • Prodrug. Adrafinil is een precursor die wordt omgezet naar Modafinil in het lichaam; daarom zijn de effecten van beide middelen bijna gelijk.
  • Categorie. Adrafinil is niet-gereglementeerd in de EU en kan daarom verkocht worden als voedingssupplement, Modafinil is gecategoriseerd in de geneesmiddeldenwet, waardoor het een recept vereist.
  • Wettelijke status. Adrafinil wordt online aangeboden en verkocht als noötropicum en nutraceutical, terwijl Modafinil alleen online kan worden gekocht.
  • Kracht. Adrafinil is minder krachtig dan Modafinil; daarom is er een hogere dosering nodig om hetzelfde effect te bereiken.
  • Dosering. Een typische dosering van Adrafinil is 300-600mg versus 200mg voor Modafinil
  • Tijdsduur. De tijdsduur van Adrafinil is ongeveer 5 uur, maar dit effect blijft langer bij Modafinil omdat het een actieve metaboliet is en het duurt ongeveer 14 uur.
  • Fysieke eigenschappen. Adrafinil is een wittig poeder met een oranje tint, waar Modafinil wit of gebroken wit is.

Effecten van Adrafinil en Modafinil

Adrafinil wordt gemetaboliseerd naar Modafinil in vivo (in het lichaam). Technisch gezien hebben Adrafinil en Modafinil dezelfde farmacologische effecten. De effecten zijn onder andere, verhoogde prikkelbaarheid en waakzaamheid, verminderde vermoeidheid en bij sommige personen mogelijk verbeterde functies.

Maar omdat Modafinil de actieve metaboliet van Adrafinil is en niet alle Adrafinil in het lichaam wordt omgezet naar Modafinil (sommige worden omgezet naar de inactieve metaboliet Modafinilzuur), is Adrafinil minder krachtig dan Modafinil.

Tijdens het vergelijken van Adrafinil met Modafinil is het belangrijk te onthouden dat twee keer zoveel Adrafinil (in termen van mg) nodig is om dezelfde effecten te verkrijgen als Modafinil.

Legale Verschillen

Adrafinil en Provigil (Modafinil) verschillen in termen van legale status.

Modafinil is een voorgeschreven medicijn in de Nederland. Een groot deel van de mensen van de mensen hier laat Modafinil van overzee komen; zelden worden pakketten in beslag genomen bij de douane, maar er zijn heel zelden (of eigenlijk nooit) juridische acties ondernomen.

Adrafinil, ondanks het feit dat het een prodrug van Modafinil is, is niet-reguleerd in de Europese Unie en kan verkocht worden als voedingssupplement. Daardoor is Adrafinil goedkoper en makkelijker te verkrijgen.