Dosering: 100 mg, 200mg, 400mg

De aanbevolen dosering voor Modafinil

Modafinil is medicijn dat de cognitieve prestaties kan bevorderen. Het is populair bij studenten en werknemers van bedrijven voor het verbeteren van de efficiëntie van de workflow en voor het aansturen van moeilijke projecten. Wanneer een arts Modafinil voorschrijft, krijg je gedetailleerde instructies over de dosering voor hun specifieke gebruik. Mensen die hun Modafinil online bestellen, moeten vaak maar gissen wat de beste dosering voor hun medicatie is.

Vandaag gaan we bekijken wat de gebruikelijke doseringen van de populairste producten van Modafinil zijn, die verkrijgbaar zijn bij online leveranciers. We gaan ook bekijken hoe veel je moet innemen, afhankelijk van wat jouw motivatie is om het te nemen en laten een basisschema voor de dosering zien om de best mogelijke resultaten uit jouw medicijnen te krijgen.

Inhoudsopgave:

 • Er zijn twee soorten Modafinil
 • Waar kun je Modafinil online kopen?
 • Hoeveel Modafinil of Armodafinil moet ik innemen?
 • De bijwerkingen van Modafinil
 • Het aanbevolen doseringsschema voor nieuwe gebruikers
 • Conclusie

Er zijn twee soorten Modafinil

Om over de dosering te kunnen praten, moeten we eerst onderscheid maken tussen de twee verschillende soorten beschikbare Modafinil: Modafinil en Armodafinil. Beide bevatten de modafinilverbinding als het actieve ingrediënt, maar ze hebben wel enkele subtiele verschillen.

Modafinil wordt door chemici als een ‘racemische’ verbinding beschouwd. Dit betekent dat het twee isomeren van dezelfde verbinding bevat. Isomeren zijn verschillende variaties van dezelfde chemische stof. Net zoals bijvoorbeeld je rechter- en linkerhand verschillende variaties van hetzelfde zijn (namelijk een hand), zijn die twee op elke manier vrijwel identiek, behalve dat het spiegelbeelden van elkaar zijn.

Armodafinil wordt als een ‘enantiozuivere’ verbinding beschouwd, wat betekent dat het slechts één soort isomeer bevat, namelijk het R-isomeer. Dit isomeer wordt beschouwd als iets sterker dan het S-isomeer, waardoor de totale effecten van Armodafinil ook iets sterker kunnen zijn dan die van Modafinil.

Modafinil is een uitstekend product. Het helpt me echt een extra boost te geven wanneer ik twee diensten, waarvan nachtdienst, draai. Helpt om mijn humeur en algehele welzijn te verbeteren. Geen bijwerkingen, werkt als een betovering.

De verschillen in doseringen tussen Modafinil en Armodafinil

Het eerste verschil dat we bespreken is het verschil in dosering tussen Modafinil en Armodafinil. De standaarddosering voor Modafinil is 200mg, terwijl de equivalente dosering voor Armodafinil iets lager is dan 150mg. Zelfs bij deze dosering wordt Armodafinil als iets intenser beschouwd dan Modafinil.

Laten we deze doseringen eens nader bekijken.

Vergelijking van het doseringsbereik van Modafinil en Armodafinil

Laagste dosering Meest voorkomende dosering Hoogste dosering
Modafinil 50mg 200mg 400mg
Armodafinil 50mg 150mg 250mg

Hoeveel Modafinil of Armodafinil moet ik innemen?

 

Afhankelijk van waarvoor je Modafinil of Armodafinil gebruikt, kan de dosering enigszins afwijken. Hier laten we je de doseringen zien van een paar van de meest voorkomende redenen waarom mensen deze medicijnen gebruiken.

 1. Modafinil voor ADHD en narcolepsie

De gemiddelde voorgeschreven dosering voor Modafinil voor zowel narcolepsie als ADHD is 200mg Modafinil of 150mg Armodafinil. In sommige gevallen kan dit oplopen tot 500mg voor Modafinil en 250mg voor Armodafinil. [1, 2].

Voor ADHD nemen mensen de medicatie over het algemeen dagelijks in en stoppen ze elke week 1 of 2 dagen om bijwerkingen op de lange termijn te voorkomen.

Voor narcolepsie nemen patiënten vaak geen pauze omdat dit betekent dat ze op die dagen een aanzienlijke toename van de symptomen ervaren. Dit is aan de persoon zelf om te beslissen en afhankelijk van hoe ernstig hun symptomen zijn.

 1. Modafinil voor cognitieve verbetering

Het doseringsbereik voor cognitieve verbetering van Modafinil kan afhankelijk van de motivatie van de gebruiker om het te gebruiken variëren van 50mg tot 400mg. Andere factoren die een rol kunnen spelen, zijn de omvang van de patiënt, hoe reactief ze zijn op het medicijn en hoe vaak ze het gebruiken.

 1. A) Kleinere doseringen voor cognitieve verbetering (50mg)

Sommige mensen nemen hun Modafinil liever in kleinere doseringen in. Dit levert in eerste instantie de zwakste effecten op, maar het is wel de veiligste optie voor langdurig gebruik. Elke dosering die 50mg of minder is, wordt beschouwd als een microdosering wat betekent dat de dosering onder de therapeutische drempel ligt. Een microdosering biedt minder merkbare effecten dan de normale dosering van 100, 200 of 400mg, maar kan bij gebruik voor langere tijd voordelen bieden.

Veel mensen gebruiken deze dosering als vervanging voor cafeïne en om hen te helpen ‘s ochtends wakker te worden. Het bevordert ongeveer 30-45 minuten na de consumptie een zacht gevoel van wakkerheid.

Modafinil wordt meestal niet geleverd in tabletten van 50mg. Om deze dosering te krijgen, moeten tabletten van 100mg door de helft worden gebroken of doses van 200mg in vieren. Het is veel gemakkelijker om een tablet van 100 mg door de helft te breken dan om een 200mg in vieren. De fabrikant maakt meestal een gleufje in het midden van de pil om gebruikers te helpen de tabletten gelijkmatig te kunnen breken.

Sommige gebruikers malen hun pillen tot een poeder en splitsen dit op in vier gelijke porties. Het poeder kan vervolgens ‘s morgens worden omhuld of worden gemengd met een sterke smoothie. Deze methode zal de tijd die de Modafinil nodig heeft om in de bloedbaan te komen drastisch verminderen en maakt een effectieve controle van de kleinere doseringen mogelijk.

De equivalente dosering in dit bereik van Armodafinil is ook 50mg, maar kan iets sterker in zijn effecten zijn.

Wanneer moet 50mg Modafinil worden gebruikt:

 • Als je gevoelig voor Modafinil bent.
 • Als je net begint met Modafinil en de effecten ervan moet testen.
 • Als je van plan bent om op lange termijn (jaren) dagelijks Modafinil te gaan gebruiken.
 • Als je de minste kans wilt op het ontwikkelen van bijwerkingen.
 1. B) Gemiddelde dosering voor cognitieve verbetering (200mg)

Dit is voor cognitieve verbetering de populairste dosering die wordt gebruikt. Het is geen verrassing dat dit ook de meest voorkomende doseringsvorm is, die online wordt aangeboden. De gebruikelijke dosering van Waklert is 150mg en van Modalert 200mg per tablet. Dit is ook de dosering waarmee het meeste onderzoek is gedaan.

De equivalente dosering hiervoor van Armodafinil is 150mg, wat de dosering is die wordt geleverd in de generieke versies Artvigil en Modvigil.

De voordelen van een dosering van 200mg Modafinil:

 • Biedt de bekende effecten van cognitieve verbetering.
 • Naar deze dosering is veel onderzoek gedaan.
 • Gemakkelijkste dosering om in te nemen (geen splitsen of fijnmalen van pillen nodig).
 • Meest voorkomende dosering die online beschikbaar is.
 1. C) Grotere dosering voor cognitieve verbetering (400mg)

In sommige gevallen zijn grotere doseringen Modafinil gewenst. 400mg wordt beschouwd als de hoogste veilige dosering. Alles boven 400mg verhoogt het risico op bijwerkingen aanzienlijk. Een dosering van 400mg Modafinil is nuttig voor zwaardere personen of mensen die bij langdurig gebruik een tolerantie voor Modafinil hebben ontwikkeld. Deze dosering wordt niet aanbevolen voor mensen die net beginnen met Modafinil. Het kan angst, slapeloosheid en andere bijwerkingen veroorzaken. Als je deze dosering wilt proberen, moet je zelfs als je een zwaarder dan gemiddeld persoon bent de dosering altijd langzaam van 50mg of 100mg opbouwen. Dit wordt gedaan om zeker te weten dat je niet allergisch of gevoelig voor het medicijn bent.

De equivalente dosering hiervoor van Armodafinil is 250mg. De meeste tabletten worden geleverd in een dosering van 150mg, waardoor het gemakkelijker is om te verdubbelen en een dosis van 300mg in te nemen. Gebruikers moeten zich ervan bewust zijn dat dit effectiever is in vergelijking met de equivalente 400mg Modafinil.

De voordelen van een dosis van 400mg Modafinil:

 • Biedt het sterkste effect binnen het veilige doseringsbereik.
 • Het beste voor mensen die zwaarder zijn.
 • Beter voor mensen met een snel medicijnmetabolisme.
 • Goed voor kort gebruik van Modafinil.

De bijwerkingen van Modafinil

Er zijn enkele bijwerkingen, die geassocieerd worden met Modafinil. De meeste zijn slechts subtiel zoals slapeloosheid, ongemak bij de spijsvertering, hoofdpijn, weinig eetlust en een droge mond. Deze bijwerkingen treden vaker bij hogere doseringen op.

De dosering van 50mg veroorzaakt zelden bijwerkingen, terwijl de dosering van 400mg vaak wel bijwerkingen – meestal slapeloosheid en hoofdpijn – veroorzaakt. Bijwerkingen kunnen worden voorkomen of worden verminderd door het medicijn eerder op de dag in te nemen en niet in combinatie met andere stimulerende middelen zoals bijvoorbeeld koffie of thee. Het drinken van veel water (2-3 liter per dag), evenals voldoende voeding, kan zeker helpen bij het elimineren of het voorkomen van bijwerkingen.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Er zijn ook ernstigere bijwerkingen gemeld, maar deze komen zelden voor. Als je symptomen van hysterie, ademhalingsproblemen, duizeligheid, hallucinaties of ernstige huidreacties ervaart, moet je onmiddellijk een arts raadplegen.

Aanbevolen doseringsschema voor nieuwe gebruikers

 

Wanneer je voor het eerst een supplement of een medicijn uitprobeert, is het raadzaam om met een kleinere dosering te beginnen en geleidelijk op te bouwen naar een hogere dosering. Dit wordt gedaan om zeker te weten dat je niet allergisch bent voor het medicijn en dat je het effectief kunt metaboliseren en afvoeren uit jouw lichaam.

Bijna alle medicijnen die het lichaam binnenkomen worden door de lever gemetaboliseerd. De lever gebruikt een reeks enzymen om die chemicaliën af te breken. Elk ervan wordt gecodeerd door een specifiek gen, die we de CYP450-iso-enzymen noemen.

De CYP450-genen van iedereen zijn uniek (polymorfismen) en sommige mensen hebben een sterker vermogen om bepaalde chemicaliën af te breken dan anderen. Dit is de reden waarom veel mensen de hele dag koffie kunnen drinken, terwijl anderen al na slechts één kopje urenlang gespannen blijven. Ze zijn door de CYP450 polymorfismen waarmee ze zijn geboren in wezen niet in staat om de cafeïne efficiënt af te breken.

Hetzelfde kan gebeuren met Modafinil. Daarom is het het beste om ervoor te zorgen dat er geen problemen zijn voordat je meteen met een grote dosering van 400mg begint. Als je problemen met het metaboliseren van Modafinil ervaart, zullen de effecten ervan veel langer aanhouden. Bovendien kunnen, als Modafinil elke dag wordt ingenomen, de concentraties in jouw bloedbaan in de loop van de tijd steeds hoger worden.

Aanbevolen doseringsschema voor mensen die met Modafinil beginnen

Week Dosering Heb je bijwerkingen?
1 50mg Zo ja, dan is Modafinil waarschijnlijk niets voor jou
2 100mg Zo ja, ga terug naar 50mg per dag
3 200mg Zo ja, probeer 150mg per dag
4 300mg Zo ja, probeer 250mg per dag
5 350mg Zo ja, ga terug naar 300mg per dag
6 400 mg Zo ja, ga terug naar 350mg per dag

Conclusie

Modafinil kan een uiterst nuttig medicijn zijn om jouw workflow en productiviteit te verhogen. Mensen gebruiken het vaak om hun collega’s of concurrentie een stapje voor te blijven en om hun algehele prestaties op het werk of op school te verbeteren. Vanwege het potentieel voor bijwerkingen, is een juiste dosering bij dit medicijn erg belangrijk.

We raden je aan om de eerste dagen met een kleine dosering van 50mg of 100mg te beginnen voordat je deze dosering verhoogt. Het normale doseringsbereik voor Modafinil (Modalert & Modvigil) is 100-400mg per dag). De equivalente dosering van Armodafinil (Waklert & Artvigil) is 50-250mg per dag. Het wordt ook aanbevolen om ervoor te zorgen dat je de hele dag door voldoende voedsel en water consumeert om mogelijke bijwerkingen te voorkomen.

Referenties:

 1. Bastoji, H., & Jouvet, M. (1988). Successful treatment of idiopathic hypersomnia and narcolepsy with modafinil. Progress in neuro-psychopharmacology and biological psychiatry, 12(5), 695-700.
 2. Harsh, J. R., Hayduk, R., Rosenberg, R., Wesnes, K. A., Walsh, J. K., Arora, S., … & Roth, T. (2006). The efficacy and safety of armodafinil as treatment for adults with excessive sleepiness associated with narcolepsy. Current medical research and opinion, 22(4), 761-774.
 3. Biederman, J., Swanson, J. M., Wigal, S. B., Kratochvil, C. J., Boellner, S. W., Earl, C. Q., … & Greenhill, L. (2005). Efficacy and safety of modafinil film-coated tablets in children and adolescents with attention-deficit/hyperactivity disorder: results of a randomized, double-blind, placebo-controlled, flexible-dose study. Pediatrics, 116(6), e777-e784.
ALLES HELAAS UITVERKOCHTBinnen enkele dagen weer voorraad verwacht

Wil je een mailtje ontvangen zodra er weer voorraad is?

Laat dan je e-mail achter en we houden je op de hoogte met een mailtje.