Modafinil en ADHD

Screen Shot 2016-04-08 at 12.58.04 AM

Provigil voor ADHD: kan Modafinil helpen bij het beheren van het Attention-Deficit Hyperactivity Disorder?

Van een nieuw medicijn genaamd Provigil (Modafinil), dat wordt gebruikt om waakzaamheid (eugeroic) te bevorderen, is ook ontdekt dat het de symptomen van ADHD kan beheren. Veel mensen hebben geen goede ervaringen met het gebruik van amfetaminen om hun ADHD-symptomen te behandelen, zodat zij zich tot andere soorten geneesmiddelen moeten wenden die effectief kunnen zijn. Veel psychiaters hebben hun patiënten Provigil voorgeschreven als een alternatief middel voor de behandeling van ADHD-stoornissen. Hoewel de succespercentages minder spectaculair zijn dan bij amfetaminen is bewezen dat Provigil een effectieve behandeloptie is.

Wat is Provigil?

Provigil (Modafinil) is een (waakzaamheid bevorderend) geneesmiddel dat wordt gebruikt om aandoeningen geassocieerd met narcolepsie en een slaapstoornis door ploegendienst te behandelen. Het is een van de meest effectieve geneesmiddelen uit deze klasse en het sloeg aan bij mensen die meededen aan een experiment voor het behandelen van ADHD-stoornissen.

Het nemen van Provigil voor ADHD: de voordelen

  1. Energie

Aangezien deze klasse van medicatie in de eerste plaats wordt gebruikt om waakzaamheid te bevorderen, kan het je ook een hoop extra energie geven. Veel mensen met ADHD hebben problemen met hun energie. Hoewel sommigen zich overdreven energiek voelen, worstelen velen met een lager energieniveau en kunnen moe of traag zijn. Deze medicatie kan hierbij helpen.

  1. Productiviteit

Het is geen wonder dat de verhoging van de energie zal leiden tot een verhoging van de productiviteit. Als je meer energie hebt om dingen gedaan te krijgen, ga je waarschijnlijk ook meer dingen doen. Veel mensen in het zakenleven gebruiken deze medicatie als een middel om hen te helpen meer gedaan te krijgen.

  1. Waakzaamheid

De meeste mensen die Provigil gebruiken merken dat ze zich meer alert voelen. Dit komt omdat het medicijn vooral gebruikt wordt door mensen met narcolepsie om hen wakker te houden. Het bevordert de waakzaamheid en zal helpen om je hersenen zo alert mogelijk te maken. Sommige mensen met ADHD hebben moeite om alert te blijven.

Bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21997802

  1. Kennis

Personen met ADHD-problemen worstelen vaak met een lage opwinding. Met andere woorden, de hersenen produceren te weinig hoogfrequente hersengolven die ze helpen om zich te focussen. Provigil zal de algemene opwinding in het zenuwstelsel verhogen, wat op zijn beurt heeft aangetoond dat het de cognitie verbetert.

Bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12417966

  1. Focus

Opgemerkt zij dat niet iedereen een toename in focus tijdens het gebruik van deze medicatie kan ervaren. De meeste mensen merken een vermindering van ADD- en ADHD-symptomen, maar de mate waarin het zich verbetert zal waarschijnlijk niet hetzelfde zijn als dat het zou zijn bij een medicijn zoals Adderall. De meeste mensen melden echter dat zij in staat zijn om zich beter te concentreren als gevolg van vermindering van de symptomen van hyperactiviteit.

Bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18280848

Bij welke vorm van ADHD zou je Provigil moeten gebruiken?

Onderzoek geeft aan dat het niet uitmaakt welke vorm van ADHD je hebt – bij alle vormen zijn verbeteringen met dit medicijn aangetoond. Het is duidelijk dat de logica ons zou doen geloven dat het het meest effectief is bij iemand met ADD met lagere opwinding, in tegenstelling tot iemand die hyperactiviteit als gevolg van overstimulatie ervaart. Als je deze medicatie inneemt en al overgestimuleerd bent als gevolg van de hoogfrequente hersenactiviteit, kan het extreme angst provoceren en/of kun je hyper opwinding ervaren. Hierdoor kun je je ongemakkelijk voelen.

Is Provigil veilig voor mensen met ADHD?

De meeste onderzoekers zijn van mening dat het nemen van Provigil veilig is, maar de effecten op lange termijn worden nog steeds onderzocht. Als je liever een ander medicijn zou willen nemen om je ADHD te behandelen, is er een amfetamine-klasse van geneesmiddelen, zoals Adderall, dat uitvoerig is onderzocht en als een van de veiligste medicijnen wordt beschouwd.

Sommige onderzoekers suggereren dat consequent gebruik van Provigil uiteindelijk kan interfereren met een langzame golf slaap. Een onderzoeker ging nog verder met te zeggen dat langdurig gebruik van deze medicatie dezelfde tekorten in de langzame golf slaap kan ontwikkelen als bij “cocaïnegebruikers”. Dit is niet persé een claim, maar een hypothese die in overweging genomen dient te worden. Een andere hypothese is dat het ons vermogen om lange termijn herinneringen te vormen kan beschadigen.

Natuurlijk weet je dat als je een relatief nieuw medicijn inneemt, dat er risico’s aan verbonden zijn. Als je het echter goed gebruikt in overeenstemming met de aanwijzingen van je arts, moet het wel goed gaan. De meeste mensen hebben deze medicatie nodig voor narcolepsie. Het nieuwe gebruik van deze medicatie voor ADHD-stoornissen heeft veel los gemaakt in de media, want er moet meer onderzoek worden uitgevoerd met betrekking tot de lange-termijn effecten van Provigil.

Onderstaand geeft de ervaring aan van Modafinil die het hebben gebruikt in de behandeling bij ADHD

Screen Shot 2016-02-18 at 2.36.25 AM

Bron: http://www.drugs.com/comments/modafinil/for-attention-deficit-disorder.html