Modvigil vs. Modalert – Waarom zijn ze anders?

Modvigil vs. Modalert – Waarom zijn ze anders?

Het is voor menig persoon erg lastig om een keuze te maken tussen de verschillende merken van Modafinil, die vandaag de dag op de markt beschikbaar zijn.
Voornamelijk sinds 2010, toen Modafinil in generieke vorm beschikbaar werd. Je zult hoogst waarschijnlijk verward raken door de lange lijst van Modafinil-producten die te koop zijn. Zoals de volgende: Alertec, Provake, Modvigil, Modasomil, Modvigil, Carim, Modatec, Vigil en Stavigile. Het grappige is dat het eigenlijk weinig uitmaakt omdat al deze merken een en dezelfde zijn.

Wist je dat elk farmaceutisch bedrijf een medicijn kan produceren zodra het patent vervalt?
Dit is ook gebeurt bij Modafinil. Alle merken die Modafinil produceren, van de VS tot India, maken dit met dezelfde ingrediënten. Het is een genadeloze strijd geweest voor veel bedrijven om hun versie van de generieke Modafinil te bedenken. je zult begrijpen dat de namen gebaseerd zijn op de lokale markten waar men deze van plan is te verkopen, om zo de verkoop ervan te stimuleren. Waardoor er dus ontzettend veel namen zijn ontstaan, maar elk eigenlijk hetzelfde product is.

De naam van het merk ‘Modafinil’ is gepatenteerd aan het moederbedrijf. Omdat de FDA strikte regels opstelt om de veiligheid van de mensheid te waarborgen, moeten bedrijven die geneesmiddelen produceren voldoen aan enorm veel eisen. Zoals verschillende testfase doorlopen, transparantie over ingrediënten en chemische stoffen, publiceren van formules enz.
De FDA stelt tevens strikte regels aan de generieke geneesmiddelen. Een daarvan is dat je de exact samenstelling van het originele merkproduct binnenkrijgt. Wanneer een patent vervalt kan elk bedrijf gemakkelijk dezelfde gepubliceerde formule namaken. De enige eis die wordt gesteld is dat het generieke product in alle opzichten overeenkomt met het origineel, dus ook dezelfde ingrediënten. Dus als het origineel een chocoladesmaak had, dan moet de generieke versie dezelfde exacte smaak bezitten.

Wat je moet begrijp is dat wanneer een medicijn wordt ontwikkeld, het moederbedrijf het ontwikkelde geneesmiddel patenteert en de merknaam waaronder het medicijn wordt verkocht patenteert. Dit is ook gebeurd bij Modafinil, Het Franse bedrijf dat Modafinil ontwikkelde het patenteerde Modafinil (het geneesmiddel) en de merknaam ‘Modiabol’ waaronder het medicijn wordt verkocht.

In het geval van ‘Modafinil’ bestaan er twee manieren voor andere fabrikanten om hetzelfde geneesmiddel te maken. De eerste mogelijkheid is om het patent te kopen en het medicijn onder een andere merknaam op de markt te brengen. Dit was het geval in het voorbeeld van ‘Modafinil’ in 1988, toen een bedrijf Provigil uitbracht op de Amerikaanse markt.
De tweede mogelijkheid is om te wachten tot het octrooi komt te vervallen en het medicijn volgens de originele formule te herproduceren en daarna op te markt te brengen onder een andere naam. In dit geval heeft de originele fabrikant recht op een deel van de omzet van de verkopen omdat de formule door hen is bedacht.

Een ander voorbeeld is: Sun Pharmaceuticals, een van de grootste bedrijven in zijn soort in India, kocht wereldwijd het patent en begon het medicijn te maken onder de merknaam Modalert.

Veel mensen vragen zich af of de generieke geneesmiddelen wel net zo effectief zijn als die met merknaam. Maar de FDA kan je verzekeren dat alle generieke geneesmiddelen ongeveer 85 – 128 % van de actieve ingrediënten bevat, in vergelijking met het originele geneesmiddel. Het valt dus te bezien of het generieke geneesmiddel zwakker of sterker is dan zijn grote broer met de merknaam. Maar je kunt in elk geval uitgaan van die 85 % effectiviteit. Hiernaast moet elke fabrikant ervoor zorgen, dat hun merk dezelfde hoofdbestanddelen in dezelfde hoeveelheden bevat als het originele geneesmiddel. Voor menig persoon is dit meer dan voldoende om hun symptomen en of klachten te verminderen of zelfs te verwijderen.

Hoe kan het dat sommige generieke geneesmiddelen effectiever zijn als andere? Dit heeft te maken met de hoeveelheid aan actieve ingrediënten van een generiek geneesmiddel. Sommige worden als krachtiger ervaren omdat ze meer actieve ingrediënten bezitten.

Toch bestaan er nog steeds discussies over welk generiek geneesmiddel krachtiger is, terwijl we dit kunnen meten aan de hoeveelheid actieve ingrediënten. Hoe kan dit?
U heeft vast wel eens gehoord van het placebo-effect. Mensen geloven in de werking van een bepaald geneesmiddel vanwege de naam, de uitstraling van de verpakking, zelfs kosten spelen hierin een factor. Hoe dan ook, men gelooft meer in een product vanwege het placebo-effect en ervaart dit als een krachtiger middel. Dit is ongetwijfeld de reden waarom fabrikanten miljoenen uitgeven aan de marketing van hun producten.

Overeenkomsten tussen Modvigil en Modalert

Nu we het juridische gedeelte hebben verklaard, lijkt het ons verstandig om eens te kijken naar de details van deze twee geneesmiddelen. Beide worden gebruik bij de behandeling van narcolepsie, een slaaptoestand die voortkomt uit slaapproblemen zoals slapeloosheid en overmatige slaap. Tevens worden deze middelen ook gebruikt voor de behandeling van overmatige slaperigheid overdag (EDS), dit omvat de volgende aandoeningen: apnoe, slaapstoornissen in de slaap, om er maar een paar te noemen. Deze middelen werken om de waakzaamheid te bevorderden. Ze helpen patiënten gefocust en alert te blijven gedurende de dag zodat ze in staat zijn om productiever te zijn.

Een andere overeenkomst is, dat deze twee merken beide het populairste zijn op de markt. Beide worden door gebruikers ervaren als veiliger, minder verslavend en het middel zou minder gevolgen bezitten van nare bijwerkingen.

Verschillen tussen Modvigil en Modalert

Nu de overeenkomsten duidelijk zijn geworden. Gaan we eens kijken naar de verschillen. Wat is het onderscheid?

‘Modalert’ wordt als iets effectiever beschouwd door gebruikers.
‘Modvigil’ is een generieke van Modafinil terwijl deze minder krachtig is.
Als men kijkt naar de actieve ingrediënten van Modalert is deze 10 tot 15% effectiever dan Modvigil. Dit zou kunnen verklaren waarom meer mensen het merk ‘Modalert’ kopen.

Voor veel geneesmiddelen geldt de regel, er is maar een klein verschil met het originele product. Dit ligt aan de kwaliteit van de ingrediënten en de hoeveelheden die gebruikt worden. Je kunt het vergelijken met het bakken van een taart. Het is bijna onmogelijk om precies dezelfde afmetingen te gebruiken, je zult altijd variatie aantreffen in de hoeveelheden, van 1 a 2 gram. Als we kijken naar de ingrediënten van een chocolade taart, dan kan deze gemaakt worden van 100% pure chocolade uit Brazilië of met halfzoete chocolade uit een Aziatisch land. Het verschil kunt je proeven, maar het product blijft (ongeveer) hetzelfde, een chocoladetaart. Door de verschillen in een bereidingsproces, kan de kwaliteit dus ook verschillen.

Wat ook zeker een onderscheidende rol heeft, is de verpakking. Fabrikanten zullen hun verpakking aanpassen op de behoeften van hun doelgroep. Heeft een fabrikant een doelgroep met lage inkomens, dan kan deze fabrikant er voor kiezen om een doorzichtig plastic verpakking te gebruiken omdat dit geld bespaard. Waardoor zij het product goedkoper kunnen aanbieden, en eventueel meer verkopen.
Een andere fabrikant heeft misschien een doelgroep waarbij men zeer georiënteerd is op uiterlijk voorkomen. Deze fabrikant zal zijn uiterste best doen om een stijlvolle verpakking te creëren, maar dit verandert niks aan de smaak of aan de werking, alleen het uiterlijk. Dit kan lijden tot een prijsverschil. Wat een positief of negatief gevolg kan hebben voor de fabrikant. Ze kunnen zichzelf uit de markt prijzen. Het is ook mogelijk dat men gezien de prijs, een betere kwaliteit of werking verwacht, waardoor het product beter verkoopt.

Wat het originele product voornamelijk onderscheid van de verschillende generieke versies is, de prijs. Over het algemeen zijn de generieke versies van geneesmiddelen altijd goedkoper als het originele product. Hoe kan dit?

De originele fabrikant heeft alle voorbereiding al gedaan. Ze hebben het onderzoek, de testen en de marketing al uitgevoerd. Het enige wat de generieke fabrikanten hoeven te doen is het product namaken.

Toch kan een generiek geneesmiddel beter niet te goedkoop zijn. Men is nog steeds in de veronderstelling dat een generieke product dat 4 euro kost, beter moet zijn dan een generieke product dat 1 euro kost.

Daarnaast speelt verpakking ook een belangrijke rol, in het verkoopproces. Een product met een gepaste uitstraling zal als beter worden ervaren, ondanks dat dit niks veranderd aan de samenstelling van het product zelf. Neem als voorbeeld het eten in een restaurant. Men ervaart het eten beter als hun bord er aantrekkelijk uitziet. Men ervaart hierdoor het eten echt anders, lekkerder, ondanks dat er niks aan de samenstelling is veranderd.

Modvigil is goedkoper, dus als je geld wilt besparen koop dan Modvigil. Ondanks dat het minder effectief werkt, omdat de actieve stof in het geneesmiddel in een mindere mate aanwezig is. Gewoon iets langer wachten op resultaten, of langer lopen met de symptomen. We hebben het tenslotte alleen maar over je gezondheid, als je hierop een paar dollar kunt besparen is dat het toch zeker waard?

Het is van belang dat generieke geneesmiddelen getest worden op hun veiligheid. Helaas bevinden veel fabrikanten zich in landen waar de testnormen, inspectie en handhaving niet op het vereiste niveau liggen. Gelukkig geldt dit niet voor Modvigil. Dit is het enige generieke geneesmiddel dat wel verschillende strenge tests heeft ondergaan. Dit om zijn gebruikers de hoogste normen van de veiligheid te verzekeren, dit zou uw eerste zorg moeten zijn, wanneer je iets in uw lichaam toelaat.

‘Modvigil’ heeft veel lof ontvangen voor zijn verpakking, dat van uitstekende kwaliteit is. De verpakking is stevig en in plastic verpakt als een geheel, 1 strip genaamd een blisterverpakking.

Dit geld niet voor ‘Modalert’. Zij hebben een verpakking genaamd de geperforeerde pillendoos. Nu klinkt dit heel gevaarlijk maar eigenlijk is dit het juist niet. De geperforeerde pillendoos heeft dezelfde eigenschappen als de blisterverpakking maar heeft één groot voordeel. De strip is niet een geheel. Men kan via scheurlijnen de strip verdelen in 10 kleine strippen van elke een pil, nog steeds in verpakking.

Wat ‘Modalert’ verder nog uniek maakt is de kleine breuk in het midden van het geneesmiddel. Hiermee is het mogelijk om met behulp van een puntig of scherp voorwerp zoals een mes, de pillen in twee helften te delen. Waardoor men de dosering zelf kan halveren naar 50 mg.

Wat zijn precies de verschillen?

‘Modvigil’ en ‘Modalert’ kunnen hetzelfde resultaat bereiken, vandaar dat veel mensen denken dat ze praktisch hetzelfde zijn. Dit is echter niet de waarheid, omdat er behoorlijk wat verschillen bestaan tussen de twee, zoals we hierboven hebben vernoemd.

Zoveel verschillende versies van een geneesmiddel

Menig persoon zou verwachten dat er wetten zijn tegen dit soort praktijken. Zoveel versies van hetzelfde medicijn. Nu is er een wet, maar die verloopt. Dan kan vrijwel iedereen een eigen versie van het medicijn maken. Veel lokale bedrijven veranderen alleen de om het makkelijk uitspreekbaar te maken voor de lokale bevolking. Dat is de reden waarom er zoveel varianten van een enkel medicijn zijn.

Deze generieke geneesmiddelen die vandaag de dag op de markt te vinden zijn worden gemaakt met het oorspronkelijke recept uit het octrooi.

Het is als het maken van een cake, en als je het precies hetzelfde maakt als je in het recept hebt gezien, heb je een generiek medicijn gemaakt. Je publiceert het recept en plotseling begint iedereen die taart te bakken, en sommige beginnen het zelfs een eigen naam te geven.

Om er zeker van te zijn dat een nieuw generiek medicijn hetzelfde recept gebruikt als het originele product, reguleert de FDA de generieke geneesmiddelen. De ingrediënten moeten echter hetzelfde zijn, maar de hoeveelheid van elk niet!

Laten we verder gaan met de cake-analogie. In het recept staat bijvoorbeeld dat je 50 gram pinda’s moet toevoegen; maar je houdt niet echt van pinda’s, en voegt dus 30 gram pinda’s toe. De taarten zullen hetzelfde zijn, maar toch niet helemaal. Dat is wat we bedoelden toen we aan het begin zeiden dat Modvigil en Modalert hetzelfde zijn, maar toch anders.

Wat ook altijd anders is, is de verpakking. Elk bedrijf wil zijn eigen verpakking creëren. De reden is dat beide bedrijven hun eigen medicijn aantrekkelijker willen maken als de ander. Hiermee kunnen ze zich onderscheiden van de concurrentie en hoopt men meer te verkopen.

Waarom differentiëren?

Hoewel beide medicijnen generieke geneesmiddelen zijn en vrijwel hetzelfde zijn, beweren sommige mensen dat de ene beter is dan de andere. Sommige mensen ervaren misschien gewoon het placebo-effect.

Een andere verklaring is dat niet iedereen van hetzelfde houdt. Dat is de reden waarom sommige mensen genieten van het ene medicijn omdat dit iets minder van een bepaald ingrediënt bevat. Die zelfde mensen klagen over het andere medicijn omdat het meer van dat ingrediënt bevat.

Dit is dan ook de reden waarom sommige generieke geneesmiddelen meer van het actieve ingrediënt bevatten; sommige mensen vinden het aangenamer als een bepaalde stof meer aanwezig is in een geneesmiddel. Sommige vinden het aangenamer als er minder van een bepaalde stof aanwezig is in een geneesmiddel. Daarom worden er twee versies gemaakt. Een met meer van de actieve stof en een met minder van de actieve stof.